Genel

Filtre Kahve ve Granül Kahve Arasındaki Farklar Nelerdir?

Birçok insan filtre ve granül kahve arasındaki farktan habersiz ve hala iki kahve çeşidini de karıştırıyor. Aslında iki kahve de kavurma ve demleme sırasında birbirinden oldukça ayrı işlemlere tabi tutuluyor. 

Kavrulmuş kahve çekirdekleri ya taze kahve demlemek için öğütülür ya da büyük kahve üreticileri tarafından hazır kahveye dönüştürülürler. Filtre kahve ve granül kahve arasındaki farkın ne olduğunu merak ediyorsanız, iki çeşidi de detaylı bir şekilde incelediğimiz bu yazımızı kaçırmayın!

Granül kahve nedir?

Piyasada hazır kahve veya instant kahve gibi adlarıyla da bilinen granül kahve, çözünebilir bir kahvedir ve demlenmiş kahvenin toz haline getirilmesiyle yapılır. İçindeki suyu tamamen almak ve kahve çekirdeklerini granüllere ayırmak için çekirdekler kurutma işleminden veya kimyasal birtakım işlemlerden geçerler. 

Granül kahve hemen hemen her markette satılan ve daha kolay ulaşılabilir olduğu için çoğunluk tarafından tercih edilen bir kahve çeşididir çünkü espresso da dahil olmak üzere diğer kahvelere kıyasla bütçe dostu bir alternatiftir. Bu tür kahveler, çeşitli aromalarda veya kremalı olarak satılabilirler. Aromaların veya kremanın dahil olduğu formlarda satın alacağınız granül kahveler kahve keyfinizi artırmak için ekstra satın alma ihtiyacını da ortadan kaldırır.

Granül kahve nasıl yapılır?

Granül kahveler üretilirken iki yöntem kullanılır: Dondurarak kurutma ve spreyleme yöntemi ile kurutma. 

Dondurarak kurutma işleminde kahvenin dondurularak granüllere ayrılması hedeflenir. Kahve bir süre bekletilir ve suyunu yitirmesi sağlanır. Daha sonra -40°’de dondurulur ve bu işlem kahveyi sıvı fazdan katı faza geçmeye zorlar. Kahve -40°’ye kadar dondurulduktan sonra bir kurutma haznesine yerleştirilir. Haznede bir vakum oluşturulur ve ardından hazne ısıtılır.

Donmuş kahve ısındıkça, donmuş su, süblimasyon adı verilen bir süreçte hızla genişleyerek gaza dönüşür.

Spreyleme yöntemi ile kurutmada ise kahvenin içinde bulunan su oranı buharlaştırılır. Öncelikle kahve, büyük bir sıcak hava bölmesinde yüksek bir yerden püskürtülür. Damlacıklar düşerken, kalan su buharlaşır. Su oranını kaybeden kahveye, kristalleşmeyi sağlayacak olan özel tanklar içerisinde spreyleme işlemi yapılır ve kahvenin kuru parçacıkları tankın dibine düşer. Bu yöntemin dezavantajı, kahvenin yağlarının yüksek ısıya maruz kalarak lezzetini kaybedebilmesidir.

Filtre kahve nedir?

Filtre kahve uzun bir süredir kahve dünyasında yer alıyor fakat son dönemde 3. nesil kahvecilerin açılmasıyla birlikte daha da popüler bir hale geldi. 

Filtre kahve, öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak suyla demlenmesiyle elde edilir. Kahvenin kağıt ya da metal bir filtreden süzülerek posasından ayrılması ve hazır hale geldikten sonra servis edilmesiyle filtre kahve adını alan bu kahve çeşidinde, suyun kahvenin içinden geçerek filtrenin altına sızmasına izin verilir. Filtre kahve, granül kahveye kıyasla daha özgün bir tat deneyimi vadeder. Ayrıca granül kahvede olduğu gibi; şeker, süt ve krema ekleyerek kahvenizin lezzetini tercihinize göre değiştirebilirsiniz.

Filtre kahve türleri

Filtre kahve demlerken kullanılan bazı popüler ekipmanlar var. Birincisi en yaygın olarak kullanılan “French Press” ile demleme. Bu yöntemde herhangi bir ocağa veya ısıtma aracına ihtiyaç duyulmaz. Kahve çekirdekleri French Press’in içine konur ve üzerine sıcak su eklenir. Daha sonra piston itildiğinde kahve demlenmiş olur.

İkinci yöntem ise “pour over” demleme. Pour over yöntemiyle demleme, tat olarak damlama yöntemiyle yapılan kahvelere benzer ve Chemex ya da Hario gibi ekipmanlar kullanılır. Öğütülmüş kahvenin ekipmanların içine yerleştirilmiş kağıt filtreye konmasıyla hazırlanan bu kahveler genelde tortusuz ve berrak bir içim sunarlar. Demleme aşamasında dilerseniz kağıt yerine metal filtre de kullanabilirsiniz.

Üçüncü yöntem “Aeropress” kullanmak. 2005 yılında kahve dünyasına kazandırılan bu ekipman iki parçadan oluşuyor. French press ile kıyaslandığında daha fazla basınç uygulanıyor ve daha farklı tatlar elde edilebiliyor.

Dördüncü ve son yöntem ise “Sifon” kahve. Sifon kahve, ince öğütülmüş kahvenin ılık suyla karıştırılmasıyla hazırlanır ve daha sonra bir tüpten ‘sifonlanır’. Sifonlama, kahveye başka hiçbir yöntemden elde edilemeyen eşsiz bir aroma verir. Kurulumu biraz pahalıya mal olsa da özellikle sık sık misafir ağırlıyorsanız, büyük miktarlarda kolayca kahve demleme olanağı sağladığından, fiyatına değer.

Sonuç olarak iyi bir kahve deneyimi yaşamak istiyorsanız, sevdiğiniz aromada kahve çekirdeklerini ve istediğiniz yöntemi tercih ederek filtre kahvenizi hazırlayabilirsiniz. Ancak pratiklikten ödün vermeyenlerdenseniz damak tadınıza uygun bir granül kahve güne zinde başlamak için aradığınız kahve çeşidi olabilir.