Genel

Filtre Kahve Nedir? Nasıl Yapılır?

Dünyada oldukça yaygın olan ve sıkça tüketilen kahve türlerinden biri de filtre kahveler. İçerisinde herhangi başka bir bileşen bulundurmayan filtre kahveler, son zamanlarda yoğun tadı ve faydaları sayesinde oldukça fazla tercih ediliyor. Gelin sizler için hazırladığımız bu yazımızda filtre kahvenin ne olduğuna ve nasıl yapıldığına beraber göz atalım.

Filtre kahve nedir?

Basit olarak açıklamamız gerekirse, öğütülmüş kahve çekirdeklerinin üzerine belirli sıcaklıktaki suyun dökülüp demlenmesine filtre kahve diyoruz. Filtre kahve yapmanın birden fazla yöntemi var. Filtre kahve yapılırken kullanılan kağıt veya metal malzemeden yapılmış filtrelerden yararlanılıyor. Bu, kahvenin yoğun ve aromatik tadını verirken akışkanlığı ve berraklığını da belirler. Bu filtreden geçen kahve gizli lezzetlerini ortaya çıkarır. Filtre kahvede, kahve parçaları ve telve gibi şeylerle karşılaşmayız.

Filtre kahve nasıl yapılır?

Filtre kahve yapabilmek için uygulayabileceğiniz birbirinden farklı yöntemler bulunuyor. Şimdi bu yöntemlere bir göz atalım.

  • Pour over yöntemi

Türkçe adı ile üzerine dökme yöntemi olarak adlandırabileceğimiz bu yöntem bazı ekipmanlar ile yapılıyor. Chemex ve Hario v60 gibi ekipmanların yanı sıra filtre üstüne konulan belirli miktardaki kahve üzerine yine belirli miktardaki su dökülür. 15 gram kahve için 250 miligram su, 20 gram kahve için de 300 miligram su kullanır. Suyun sıcaklığı 90 ila 95 derece olmalıdır. Demleme süresi ise 3 ila 4 dakika arasındadır. Suyun daha sıcak veya daha soğuk olması kahvenin kalitesini ve tadını etkileyecektir.

  • French press

French press günümüzde filtre kahve hazırlamak için tercih edilen oldukça popüler bir yöntem. French press için tercih edeceğiniz kahvenin kalın öğütülmüş olması daha iyidir. Zevkinize göre istediğiniz miktarı belirleyebileceğiniz gibi 1 litre suya 60-70 gram kahve koymak ideal kabul edilir. Kahveyi demliğe dökün ve üzerine 90-95 derece sıcaklıktaki suyu ekleyin. Sonrasında ise demleme pistonunu üzerine kapatın ama preslemeyin. 4 dakikalık bir demleme sürecinden sonra pistonu sonuna kadar bastırın.

  • Sifon filtre kahve

Kahve hazırlamanın açık ara en keyifli ve eğlenceli yollarından biri. 3 parçadan oluşan sifon ekipmanı daha farklı bir kahve hazırlama tekniğine sahip. En üstte silindir şeklindeki demlemenin gerçekleşeceği cam hazne, onun altında küre şeklinde üstteki hazneye bağlanan bir cam hazne ve en altta da bir ısı kaynağı bulunuyor. Su, küre şeklindeki hazneye konuluyor ve alttan ısı kaynağı ile ısıtılıyor. Su en yukardaki hazneye sıcaklık sayesinde ısınarak çıkıyor. Bundan sonra ise kahve konulup karıştırılıyor. Isı kapatılıyor ve kahve bu haznede demlenerek tekrardan küre şeklindeki hazne içine yavaşça geri doluyor.

  • Aeropress

Aeropress diğer yöntemlere göre daha yeni olan bir yöntem. Rahat taşınabilen bu alet, iki parçadan oluşuyor ve kendine ait bir kağıt filtresi bulunuyor. French press’e göre daha fazla basınç uygulayabileceğiniz bu yöntem ile kahvedeki özel aromaları elde etmek mümkün. Uygun sıcaklıktaki su uygun miktardaki kahvenin üzerine dökülüyor ve 3 dakika boyunca demleniyor. Bir kahve fincanın üstüne konulan Aeropress bastırılıyor. Kağıt filtre yardımı ile süzülen kahve içime hazır hale geliyor.

Filtre kahve makinesi ve Amerikan press de diğer filtre kahve yapma yöntemleri arasında. Metal, kağıt veya bez filtrelerin kullanıldığı filtre kahve yapımı için piyasada birçok kahve türü de mevcut.